Ο ΝΑΟΛ ιδρύθηκε το 1986 με έδρα την πόλη του Λαυρίου. Είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο εγκεκριμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τακτικό μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ο Όμιλος έχει 500 μέλη και 200 αθλητές εγγεγραμμένους στα χρόνια της λειτουργίας του. Σήμερα ο ΝΑΟΛ έχει 60 αθλητές που δραστηριοποιούνται στην Ιστιοπλοϊα Ανοικτής Θαλάσσης και στην Ιστιοπλοϊα Τριγώνου.

Κύριος σκοπός είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του ΝΑΟΛ για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς και ναυτικούς αγώνες. Στους σκοπούς του Ομίλου περιλαμβάνονται: η καλλιέργεια, ανάπτυξη, διάδοση και εκμάθηση των θαλασσίων αθλημάτων και η ανάπτυξη των αθλητικών δεξιοτήτων των. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχουν δημιουργηθεί τα εξής τμήματα:

  • Ιστιοπλοΐα Τριγώνου για παιδιά: τμήμα αρχαρίων, τμήμα προχωρημένων, προ-αγωνιστικό και αγωνιστικό τμήμα.
  • Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης για ενήλικες: τμήμα αρχαρίων και τμήμα προχωρημένων.

Όλα τα πιο πάνω αθλήματα και αγωνίσματα καλλιεργούνται και ασκούνται εντός του Ολυμπιακού Πνεύματος, της Αθλητικής Ιδέας, του ευγενούς ανταγωνισμού και της ίσης αναμέτρησης.

Αθλητές του Ομίλου έχουν διακριθεί σε διασυλλογικούς αγώνες και σε αγώνες Πανελληνίων Πρωταθλημάτων στην Ιστιοπλοΐα.

Επιπλέον διοργανώνονται σεμινάρια και μαθήματα για θέματα σχετικά με την ιστιοπλοϊα, τη ναυτική τέχνη και τη μετεωρολογία.